Večernji list o gurmanskim blagodatima Ličke kuće: Uživanje u tradicionalnom okusu ličke base
U srcu Like, unutar čarobnog okruženja Nacionalnog parka Plitvička jezera, rađa se jedinstvena gastronomska priča – Lička kuća. Svojom raznolikom ponudom jela, ovaj restoran predstavlja raskoš okusa ovog područja, a posebno se izdvaja po specifičnom siru poznatom kao lička basa.
Ovaj specifičan sir, sličan namazu, stvoren je s pažnjom u samoj kuhinji Ličke kuće. Igor Daić, v.d. voditelj restorana Lička kuća, ističe da je basa proizvod koji definira sam restoran. Njihova posebnost leži u tome što sir pripremaju sami, koristeći svježe namirnice, a teksturu određuju duljinom cijeđenja.

Basa je sastavni dio ličke kuhinje tijekom cijele godine, pa tako i u blagdanskim danima. Osim kao slani prilog, koristi se za pripremu jedinstvene torte od ličke base, koja je postala pravi hit tijekom ljetnih mjeseci. Torta, oblikovana na bogatoj gastronomskoj tradiciji Ličana, sadrži slojeve tankog biskvita, osvježavajuću kremu od kiselkaste base te domaći pekmez od šljiva, kojeg sami pripremaju kuhari Ličke kuće.
Riječ je o specifičnom siru nalik na namaz kojemu teksturu određujemo duljinom cijeđenja. Kako nam trebaju samo svježe namirnice, mi ga sami proizvodimo za svoje potrebe, po tome smo poznati, basu ne nabavljamo od OPG-ovaca. Nudimo je kao slani prilog, koristimo je i za sirnicu, ali i za našu jedinstvenu tortu od ličke base koju imamo u ponudi tijekom ljetnih mjeseci
Igor Daić
v.d. voditelj restorana Lička kuća
Daić otkriva da je proizvodnja ličke base precizan proces, odabirući domaće kravlje mlijeko i pažljivo kontrolirajući temperaturu. Proces cijeđenja traje 24 sata, rezultirajući sirutkom koja se koristi u pripremi raznih jela, od slanih plata i narezaka do slatkih varijanti poput svojevrsnog cheesecake-a.
Lička kuća, osim što oživljava okuse prošlosti, predstavlja i inačicu etno muzeja. Sagrađena 1972. godine, odiše tradicionalnim ugođajem stare Ličke kuće, gdje je život obitelji uvijek bio povezan s velikim ognjištem i starinskim posudama u kojima su se spravljala tradicionalna jela, poput nezaobilazne ličke base.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL