Gastronomska ponuda NP Plitvička jezera
Gastronomija Parka
Nacionalni park Plitvička jezera dio je Lika destinacije, koja uz očuvanu prirodu i obilje prirodnih ljepota čuva i jedinstvenu kuhinju s namirnicama proizvedenim upravo u ovoj ekološkoj oazi. Od svojih početaka 1949. godine, pa sve do danas (s izuzećem ratnih godina), Park je u svoju gastronomsku ponudu uključivao lokalne proizvode s brojnih poljoprivrednih gospodarstava iz svoje okolice. Na ovaj način Park osigurava svojim gostima ponudu ličkih gastronomskih delicija proizvedenih od namirnica lokalnog podrijetla, a lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima poticaj za opstanak od rada na škrtoj zemlji. Brojni posjetitelji će potvrditi da posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera nije potpun bez kušanja ličkih specijaliteta, posebice u uvjetima kad su domaća hrana i lokalna gastronomija srce kvalitetne, suvremene turističke ponude. Vođeni time, chefovi restorana unutar Parka osmislili su menije koji u potpunosti odražavaju raznolikost kulinarskih blaga Like. Neizostavne namirnice kao što su krumpir, zelje, grah, janjetina, teletina, pastrva, repa, koraba, ječam, od mliječnih proizvoda kiselo mlijeko, sir škripavac i svježi sir basa, pretočeni su tradicionalna jela koja oduševljavaju okusima i koja danas čine Liku turističkom gastro destinacijom. Od jedinstvene ličke juhe, janjetine i teletine ispod peke, pastrve sa žara, povrtnog orzota, domaćeg krumpira iz Like s lukom i slaninom do savijače od šljiva i torte od svježeg lokalnog sira-ličke base, autohtona jela su u restoranima Nacionalnog parka Plitvička jezera inovativno pripremljena, s iskorakom u vrh moderne gastronomije.

Kako bi se lokalna gastro ponuda približila zahtjevima današnjih svjetskih putnika i gastro znalaca, 2017. godine angažirani su kulinarski stručnjaci Gastronomadi koji su svoja znanja i vještine prenijeli na kuhare restorana u sklopu NP Plitvička jezera. Kuhari i slastičari nacionalnog parka redovito sudjeluju na radionicama i natjecanjima gdje prenose emociju koju imaju prema svojem pozivu i prezentiraju tradicionalnu ličku kuhinju sljubljenu sa svime što moderna gastronomija nudi. Lokalna hrana i tradicija su naš veliki potencijal na kojem se grade čvrsti temelji prepoznatljivosti ličke kuhinje u svijetu.
