| |

Black river steak & pasta house: Novi restoran u Nacionalnom parku Plitvička jezera

U nizu restorana ugostiteljstva Nacionalnog parka, otvara se novi restoran, ali i novo poglavlje gastronomije u Plitvičkim jezerima. Black river je ime nove restoranske gastronomske oaze našeg najpoznatijeg i najpopularnijeg Nacionalnog parka Plitvička jezera, smješten u sklopu objekta već poznatog plitvičkog restorana Poljana.

Iako u nacionalnom parku postoji niz drugih restorana, od kojih je najčuveniji restoran visoke kuhinje Lička kuća, restoran Black river zaslužuje istaknuto mjesto jer je po mnogočemu različit od svih drugih.

Ambijent i atmosfera

Već na samom ulazu u prostor, vizualni dojam odaje da će i ponuda biti posebnija kao i po drugim gurmanskim kriterijima od postojećih u regiji. Interijerom dominiraju udobni kožni separei u kojima je gost tretiran na način da razumije kako je došao na mjesto gdje se od njega traži da odvoji više vremena nego što je potrebno da samo brzo objeduje. Opuštajuća atmosfera tamnijih boja prostora, lounge glazba iz vrhunskog razglasa te vizura koja svakome pruža mogućnost vidjeti događanja i radnje koje izvode kuhari u otvorenoj cooking show kuhinji sa istaknutim roštiljem na fronti, jednako kao i barmeni za otvorenim barom, gotovo garantira zanimljivu ponudu.

Inovativan jelovnik

Wine & Snack

Pogled na izbor jela u karti to dokazuje. Ponuda je podijeljena u neformalne cjeline, a počinje izborom raznih pikalica sa daščice – bilo sirnih, suhomesnatih ili kombiniranih, nazvanih Wine & Snack.

Pašta

Ponuda potom prelazi na grupu jela nazvanih Pašta, pod kojim se nazivom krije izbor od desetak umaka i sedam odabranih formata tjestenine koji su kreatorima jela odgovarali svojim oblicima kao najbolji izbor. Tjestenine su svježe, a neki umaci se proizvode ranije jer se radi o složenim recepturama kao što su Žgvacet od kokoši ili Ragu a’la bologneze, koji se priprema gotovo pola dana od biranih mesa junetine, teletine i svinjetine obrađene u vlastitoj mesnici.

U nacionalnom parku Plitvička jezera već više godina postoji vlastita mesnica u kojoj se sve meso za parkovske hotele i restorane obrađuje i priprema po visokim standardima i u vlastitom aranžmanu. U mesnici se rade i vlastite kobasice, pljeskavice, a od prije godinu dana postoji i poseban program suhog zrenja mesa – dry age. Izbor umaka je vrlo zanimljiv. Seže od tradicionalnih talijanskih cucina povera jela kao što su pasta Aglio e Olio ili Caccio e Pepe, pa do zanimljivih reminiscencija tradicionalnih receptura našeg dijela Mediterana kao što je pasta sipa-lignja-bob, ili pak francuskog klasika ratatouille, ovdje ponuđenog kao mudar izbor za uvijek traženu ponudu jednog vegetarijanskog jela.

Steakovi

Paste su samo prvi dio karte jela. Jelovnik se nastavlja prilično odvažnim odabirom ponude steakova, i to prvo onih najzahtjevnijih – junećih, odležanih u dry-age hladnjacima i obrađenih s pozicija Sirloin-Tenderloin, kao što su čuveni Porterhouse i T-bone. Tu je još i obrada s iste pozicije, ali onih steakova bez kosti kao što su Rumpsteak i Beefsteak, a potom i sa pozicije Rib, s koje dolazi obrada profinjenog Rib-eye steaka.

Sama priprema mesa, suho zrenje obavlja se u dvije faze – pozicija bifteka – tenderloin, odležava 20-25 dana, a ostale pozicije do 55 dana prije stavljanja u ponudu. Ponuda steakova ne završava tu. Black River ima i mekše, light verzije steakova u ponudi, što ne znači da se njima pristupa na manje zahtjevan način. Kuhari se poigravaju s tomahawk steakom kojeg rade od svinjetine, a nudi se i marinirani pileći steak od batka/zabatka, kao i riblji steak od filea pastrve.

Prilozi i salate

Da sve ne bude jednostavno niti u prilozima niti u salatama, u ponudi su i pečena paprika iz ulja, zapečeni grah s čilijem, coleslaw salata te salata od krastavaca s vrhnjem. Kruh za restoran Black river radi sestrinski restoran Lička kuća iz čije fermentacijske komore dolazi i tradicionalni lički namaz od sira – lička basa.

Vina i pića

Jedna novina koja izdvaja Crnu rijeku od drugih prostora u parku je pristup ponudi vina, ali i drugih pića. Ponuda vina u stvari je izbor onih okusa i stilova koji se slažu sa jelima iz karte jela. Popis etiketa ovisan je prvo o uvjetima uparivanja vina s jelima, a tek onda o brendovima. Domaće točeno Velebitsko pivo jedino je domaće pivo u ponudi, dok su sva druga piva birani međunarodni brendovi.

Crna rijeka – Black river

Crna rijeka – Black river početak je nove priče u Nacionalnom parku Plitvička jezera, kojom se želi ukazati na velike radove obnove i unapređenja hotelijerstva i ugostiteljstva, s ciljem podizanja ponude jela i pića za zahtjevne goste visokih gastronomskih kriterija. Restoran Black river bit će otvoren pet dana u tjednu u popodnevnim i večernjim satima. Do restorana gosti će se prošetati kroz prekrasnu šumu i put koji vode od parkinga Nacionalnog parka na ulazu 2 ili od parkinga ispred hotela Bellevue.

Similar Posts