Sa samo 23 godine postala je chefica u prestižnom restoranu: Sve je započelo s povrćem iz vlastitog vrta u Lici
U uistinu inspirativnom članku, prenesenom iz Forbesa, upoznajemo jednu mladu, uspješnu ženu koja je svojim neumornim učenjem i predanim radom postala istaknuti majstor u kuhinji već u vrlo mladoj dobi. Njezin uspon predstavlja iznimnu motivaciju za sve mlade ljude s ambicijama u ugostiteljskom svijetu.
Rekonstrukcije hotela Plitvice i Bellevue
Ovaj intrigantan tekst također ističe aktualni natječaj za rekonstrukciju dva prestižna hotela, Plitvice i Bellevue, unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera. Ono što čini ovu priliku još privlačnijom jest planiranje vrhunskih internacionalnih restorana u sklopu oba hotela. To ne samo da obećava unapređenje ugleda ovih hotela već i stvaranje izvanrednih kulinarskih destinacija koje će privući ljude iz cijelog svijeta.
Uzimajući u obzir ovu perspektivnu inicijativu, ističemo važnost poticanja mladih iz srednjih ugostiteljskih škola, posebno onih u Korenici, da se aktivno uključe u ovu jedinstvenu priliku za učenje i rast. Suradnja s već etabliranim kuharima i sudjelovanje u izgradnji kulinarskog iskustva unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera predstavlja iznimnu priliku koja će oblikovati buduće generacije kulinarskih stručnjaka.
Gabriela Filca
Uzbudljiva kulinarska scena Hrvatske dobila je novu zvijezdu s dolaskom Gabriela Filca, koja je 1. veljače preuzela mjesto chefa u prestižnom restoranu Nebo u Hilton Rijeka Costabella. Ova mlada kuharica već je ostvarila impresivan uspon u karijeri, a za Forbes Hrvatska otkriva svoj životni i kulinarski put.
Filca, rodom iz Rumunjske, svoju strast prema gastronomiji razvila je pod utjecajem obiteljskih okupljanja i majčine strastvene predanosti kuhanju. Odrasla je u malom mjestu Prokike u Lici, gdje je obitelj živjela okružena prirodnim ljepotama, mirnom atmosferom i vlastitim uzgojem voća i povrća. Ti elementi bili su ključni u usmjeravanju njezine strasti prema kulinarskom svijetu.

Ljubav prema kulinarstvu
“Moja ljubav prema hrani rasla je od najranijih dana, inspirirana majčinim strastvenim pristupom kuhanju. Toplina obiteljskih okupljanja oko stola ostavila je snažan dojam na mene. Kako sam odrastala, razvijala sam sve snažniju strast prema kulinarstvu, potaknutu ne samo pripremom jela već i radom u vrtu”, otkriva Filca.
Svoje kulinarsko obrazovanje nastavila je kroz smjer kuharstva u Ugostiteljskoj školi u Opatiji, gdje je usvojila temeljna znanja i vještine potrebne za uspon u kuhinjskom svijetu. Uz rad u kuhinji, Filca uživa u svim aspektima kulinarskog stvaralaštva, s posebnim naglaskom na filetiranju ribe, što joj pruža osjećaj mira. Osim toga, najveće zadovoljstvo osjeća pri pripremi jela koja su je podsjećala na majčinu kuhinju, jer ti okusi u njoj “bude posebnu emociju”.
Na pitanje o omiljenom dijelu kulinarstva, Filca naglašava svoje uživanje u pripremi jela s povrćem, ističući važnost svježih i kvalitetnih namirnica. Njezina strast prema kuhinji i predanost stvaranju novih okusa čine je iznimno obećavajućim članom riječke kulinarske scene.
Dolazak Gabriela Filce u restoran Nebo predstavlja osvježenje koje će zasigurno privući ljubitelje fine hrane te dodatno pozicionirati Hilton Rijeka Costabella kao destinaciju vrhunske gastronomije.
Izvor: Forbes Hrvatska, Foto: Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.