Mlada Ličanka Gabriela Filca glavna kuharica najboljeg modernističkog nacionalnog restorana u Hrvatskoj
Gabriela Filca, glavna kuharica restorana Nebo u riječkom Hilton Costabella hotelu, predstavila je svoj prvi samostalni menu na jedinstven način – u srcu Like, u dolini rijeke Gacke. Svojim pristupom “sa farme na stol”, Filca naglašava filozofiju kuhinje koja poštuje održivi uzgoj i ekološki odgovorne metode, što je okosnica njezina kulinarskog pristupa. Za menu inspiriran lokalnim namirnicama i obiteljskim receptima, Gabriela ističe: “Inspiraciju sam pronašla u bliskim ljudima i tradicijama s kojima sam odrasla.”
Menu inspiriran tradicionalnim okusima
U novom meniju, koji spaja tradiciju s modernim gastronomskim pristupima, Filca uključuje jela poput domaćih njoka prema receptu svoje majke i ribljih specijaliteta posvećenih mentoru Deniju Srdoču. Ističući bogate jesenske okuse Hrvatske, u meniju su jela poput puža s bukovačom, celerom i grožđicama te simentalke sa šipkom i breskvom. Ova inovativna kombinacija domaćih sastojaka izražava jesen u Lici, Kvarneru i Istri, te donosi autentičan prikaz hrvatske prirodne baštine.
Održivi uzgoj i “zero waste” načela
Filca je naglasila kako se cjelokupan pristup u Nebu temelji na “zero waste” konceptu, što pridonosi očuvanju Michelinove zvjezdice. Vlastiti vrt u Prokikama, odakle dolazi većina povrća, osigurava da jela koja se poslužuju u restoranu nisu samo ukusna, nego i proizvedena s pažnjom prema okolišu. Kako Gabriela ističe, “Od malih nogu naučila sam vrednovati rad u vrtu i uzgoj hrane na ekološki način”, čime održivost postaje temeljni dio njezine kulinarske filozofije.
Vinska karta i europski gastronomi
Uz Filcin menu, vinsku kartu kreirao je sommelier Tomislav Mikinac, s više od 500 etiketa koje prate bogatstvo okusa. Vinski popis kontinuirano se nadopunjuje, naglašavajući važnost lokalnih vina. Uz ovakav pristup, restoran Nebo već sada doprinosi pripremama za 2026. godinu, kada Kvarner postaje Europska regija gastronomije, uz prepoznatljiv gastronomski pečat.
Ovo predstavljanje u Lici, kao izvorištu Gabrieline inspiracije, pokazuje posvećenost visokoj hrvatskoj gastronomiji utemeljenoj na autentičnim okusima i lokalnim namirnicama, čime Filca neprekidno povezuje svoje porijeklo s profesionalnim izazovima.
Izvor: Slobodna lika, Novi list